Bill Gates’in Teknoloji Hakkında En Çok Beğendiği 10 Kitap
3 Kasım 2018

Ne zaman bir şeyi daha iyi anlamak istesem bir kitap seçerim. Gerek evrensel sağlık, gerek kuantum hesaplama veya dünya tarihi hakkında olsun yeni bir konu öğrenmek için en sevdiğim yol okumaktır. İşte bu yılın bilim teknolojileri seçimlerim hakkında bilgi veren 10 kitap listem. 1- Life 3.0 (Hayat 3.0)- Max Tegmark

“Yapay zekanın dünyayı nasıl şekillendirdiği hakkında tartışmak isteyen kim varsa bu kitabı okumalı. Tegmark, bilimsel bir yaklaşım izliyor. Bunu ya da bunu yapmamız gerektiğini söyleyerek çok fazla zaman harcamıyor ve sonuç olarak Life 3.0 bu konuda müthiş bir bilgi birikimi sunuyor.”

2-Should We Eat Meat? (Et yemeli miyiz?)- Vaclac Smil

“Smil’in yazdığı her şeyin büyük bir hayranıyım. Bu konuda tartışılan et ve süt alternatiflerinin küresel beslenme alışkanlıklarında bir değişiklik yapacağı konusunda süpheci. Bu noktaya katılmayabiliriz, ama Smil’in gezegeni yok etmeden dünyayı nasıl besleyeceğine dair söyleyecek zekice şeyleri olduğunu düşünüyorum.”

3-I Contain Multitudes(Mikrobiyota)- Ed Yong

“Mikroplara hayran kaldım ve insan bağırsakları her türlü tıbbi sorunu çözmenin anahtarı olabilir. Yong’un yaptığı, sindirim sistemimizde yaşayan bakterilerin yetersiz beslenmeyi önlemek için nasıl manipüle edilebileceği hesabını özellikle merak ettim.”

4- The Emperor of All Maladies (Tüm Hastalıkların Şahı)- Siddharta Mukherjee

“Bu Pulitzer Ödüllü kanser “biyografisi”, geçtiğimiz yüzyılda hastalıklarla mücadelede kaydedilen ilerlemenin güzel bir anlatımı. Ortaya çıkan bilimsel gelişmelerden bazıları, bu yılın çığır açan teknolojileri listesinde yer alan bazı aşılar gibi diğer çığırlara yol açmıştır.”

5-Behind the Beautiful Forevers(Güzel Sonsuzların Ardında)-Katherine Boo

“Boo’nun, Mumbai’deki bir gecekondu mahallesindeki hayat hikayesinin derinlemesine anlattığı bu kitap, teknoloji hakkında bir kitap listesi için garip bir seçim gibi görünebilir. Fakat belki de dünyanın sağlık sorunlarına karşı gördüğüm en net görüşü sunuyor. Bu, tuvaleti yeniden icat etmek isteyen herkes için çok önemli.”

6-Homo Deus- Yuval Noah Harari

“Harari, hastalık, açlık ve savaşın olmadığı kasvetli bir geleceği anlatıyor- ama tanrı gibi seçkinlerin ve süper zeki robotların, insanlığın geri kalanının gereksiz olduğunu düşündüğü bir gelecek. Böyle bir distopyayı önleme şansı konusunda olduğundan daha iyimserim. Yarının zorluklarını çözmeyi düşünüyorsanız, Harari bu düşünce için harika bir vaha öneriyor.”

7-Enlightenment Now (Şimdi Aydınlanma)- Steven Pinker

“Bu konuyla ilgili açılış makalemde, inovasyonun yaşam kalitesini iyileştirmeyi nasıl giderek daha fazla hedeflediğini yazıyorum. Pinker, Enlightenment Now’da (ki kendisi favori kitabım olur) bunun nedenini açıklıyor. Dünyanın nasıl ve neden daha iyi bir hale geldiğini açıklamak için 15 farklı ilerleme ölçütüne bakıyor.”

8-Sustainable Energy- Without The Hot Air (Sıcak Hava Olmadan- Sürdürülebilir Enerji)- David MacKay

“Enerjinin nereden geldiğini, nasıl kullanıldığını ve yeni kaynaklara geçişte hangi zorlukların bulunduğunu öğrenmekle ilgileniyorsanız, bu kitabı şiddetle öneriyorum- ve listemdeki bir sonraki kitaptan daha fazla yararlanmanıza yardımcı olacak.”

9-Energy Myths and Realities (Enerji Mitleri ve Gerçekleri)- Vaclav Smil

“Smil, günümüzdeki enerji altyapımızın devam edeceğini ikna edici bir şekilde savunuyor. O ve ben, karbon altyapısını azaltırken aynı zamanda mevcut altyapıyı kullanabilen nükleer enerjinin onlarca yılca önemli bir elektrik kaynağı olacağına inanıyoruz.”

10- The Most Powerful Idea in the World (Dünyadaki En Güçlü Fikir)- William Rosen

“Yeniliklerin dünyayı nasıl değiştirdiğini ve zaman içinde nasıl geliştiğini anlamak için, Rosen’ın buhar makinesinin kapsamlı geçmişi, bulabileceğiniz en iyi kitaptır.”